Van pantoffels via schoenen naar een totaalconcept

Van pantoffels via schoenen naar een totaalconcept

Meer dan 50 jaar geleden startte het echtpaar Roger en Simone Decremer-Persoons de productie van luxepantoffels in Tildonk. In de jaren 1970 veranderden ze van richting: ze begonnen een groothandel in schoenen en openden een eerste bescheiden schoenenwinkel onder de kerktoren – de opstap naar wat later Carmi zou worden. Vandaag wordt het bedrijf geleid door hun zonen Michel en Werner Decremer, die Carmi uitbouwden tot een bloeiende totaalzaak voor schoenen en kleding voor het hele gezin.

 

“Vroeger al konden mijn ouders, mijn broer Michel en ik aan deze tafel veel over schoenen praten en discussiëren”, zegt Werner Decremer, wanneer we plaatsnemen aan de grote tafel in het ouderlijke huis in Tildonk. “Gelukkig trokken we altijd aan hetzelfde zeel.” Carmi is het prototype van een familiebedrijf, waar de krachten van het hele gezin gebundeld worden. En ook schoondochters Marie-Claire en Kathy zijn actief in de zaak, respectievelijk in de aankoop en de marketing.

Van pantoffels via schoenen naar een totaalconcept
Start van een bloeiende business

Het hele verhaal begon 56 jaar geleden, toen Roger Decremer en zijn echtgenote Simone Persoons besloten een eigen zaak te starten. Via een neef kwamen ze in contact met een leverancier die rubberen zolen produceerde, en zo ontstond het idee om pantoffels te maken. Als ingenieur hield Roger zich bezig met de aankoop van machines en patronen, Simone koos de materialen uit en tekende de ontwerpen. Het merk Perro – de eerste letters van Persoons en Roger – was geboren. Sommige pantoffels waren echte luxemuiltjes uit haute-couturestoffen, die ze jaren later mochten leveren aan Bally. In die periode werkten er zo’n zestig mensen voor hen. De hele productie gebeurde in Tildonk, in een nieuw gebouw naast het ouderlijke huis. Vandaag is dit nog steeds de hoofdzetel van het bedrijf, waar een enthousiast team zich over de boekhouding, personeelsadministratie, aankoop, marketing, webverkoop en het magazijn ontfermt.

Van pantoffels via schoenen naar een totaalconcept
Van Perro naar Shoe Center

Door de torenhoge loonkosten werd in 1979 de productie van pantoffels stopgezet. De firma Perro, ondertussen een groothandel in schoenen, werd vanaf dan agent voor andere schoenmerken, waaronder Primigi, Bellamy, Gallus, Arima en Arriva. Tweemaal per jaar konden de mensen uit de buurt terecht in de oude stikkerij boven het hoofdkantoor om de resterende pantoffels en de groothandelsstock op te kopen. Een embryonale vorm van de huidige Carmi-vestigingen, zeg maar. Niet veel later openden Roger en Simone hun eerste schoenenzaak, het Shoe Center. Naast de eigen Perro-pantoffels vonden de klanten er verschillende heren-, dames- en kinderschoencollecties.

Van pantoffels via schoenen naar een totaalconcept
Carmi ziet het levenslicht

Onder impuls van hun oudste zoon Michel ging de familie Decremer opnieuw op zoek naar vernieuwing en uitbreiding. In 1985 konden ze een ruim en goed gelegen pand in Zemst op de kop tikken. Net buiten het centrum kwam het vroegere gebouw van Carpetland vrij, met een ruime parking. Daar zouden de eerste bouwstenen gelegd worden voor wat Carmi vandaag is: hét shopadres in de regio met meer dan 300 topmerken in schoenen, handtassen, kleding en accessoires onder één dak. De opening was een overdonderend succes. Michel: “In een perscampagne hadden we aangekondigd dat de eerste vijfhonderd bezoekers een barbecue cadeau kregen. Al van ’s morgens vroeg stond er een lange file aan te schuiven! Het was een schot in de roos.”

Van pantoffels via schoenen naar een totaalconcept
Het aanbod breidt uit

Kort nadien kwam ook Werner in de zaak, waarna de twee broers samen verder bouwden op het succes van Zemst. In 1988 werd de winkel in Tildonk gesloten en verhuisd naar Korbeek-Lo: de tweede Carmi was een feit. En in 2002 werd in het Waalse Aubel ook een derde filiaal geopend. Aanvankelijk verkocht Carmi enkel kinder-, dames- en herenschoenen, met daarnaast ook een beperkt aanbod vrijetijdskleding. Maar al snel werden de eerste stappen naar een volwaardig kledingaanbod gezet. Werner: “Carmi heeft zeker kunnen meegenieten van de stijgende aandacht voor mode en schoenen bij de consument. Bij de perfecte outfit horen de juiste schoenen. En daar plukken wij ook de vruchten van.”

Van pantoffels via schoenen naar een totaalconcept
Broederlijke samenwerking

In de jaren 1990 opende de familie Decremer vier Mephisto-winkels in Brussel, Antwerpen, Hasselt en Knokke. En er is ook nog de kinderschoenenzaak Kid in Leuven, en de Gabor shops in Gent en Knokke. “We hebben met het runnen van onze tien winkels de handen meer dan vol”, zegt Michel. “Ieder werkt voor een groot stuk op zijn terrein.” Samen met zijn echtgenote is hij bijna permanent bezig met de aankoop van alle schoenen en kleding, en hij is ook verantwoordelijk voor het verkooppersoneel. Werner staat in voor de financiën, administratie, informatica, winkelinrichting en marketing. “Dat werkt perfect. We vullen elkaar echt aan, en de belangrijke beslissingen nemen we natuurlijk samen”, aldus Werner.

“Wat je ook koopt, bij Carmi kun je rekenen op een persoonlijke service.”

Alles begint bij de klant

Aan service en klantvriendelijkheid wordt bij de opleiding van het verkooppersoneel veel aandacht besteed. “Wat je ook koopt, bij Carmi kun je rekenen op een persoonlijke service. Onze ervaren verkoopsters staan altijd klaar om het gepaste advies te geven. En we merken dat de klant dat hoe langer hoe meer ook vraagt. Onze verkoopsters volgen regelmatig bijscholingen bij de verschillende merken. Zo kunnen zij de klant nog beter begeleiden bij zijn aankoop”, aldus Michel. “De rol van het Carmi-team is zeer belangrijk. We proberen ons met de beste mensen te omringen, in de winkels en ook op onze administratieve diensten en in het magazijn in Tildonk. Onze dienst na verkoop wordt bovendien ondersteund door twee ervaren meester-schoenmakers, wat een enorme meerwaarde is voor de klant.”

Van pantoffels via schoenen naar een totaalconcept
Vinger aan de pols

De beide broers staan zelf ook regelmatig in de winkels, om op die manier de voeling met de klant te behouden. “We bestaan alleen dankzij de klanten en die moet je iedere dag opnieuw verdienen”, weet Michel. “Vandaar ook het ruime assortiment van meer dan 300 topmerken voor dames, heren en kinderen bij Carmi en het grootst mogelijke aanbod binnen elk merk. De klant moet in de winkel echt alles vinden. Alleen dan is een bezoek aan een Carmi-winkel de verplaatsing waard. In de e-shop wordt daarnaast ook een selectie schoenen, pantoffels, handtassen, bags en accessoires verkocht. We houden heel erg de vinger aan de pols op het gebied van mode. Merken komen en gaan, en we moeten heel alert zijn dat we op het juiste ogenblik het correcte aanbod hebben. Want onze klanten komen naar ons voor hun lievelingsmerk. Het is onze taak te zorgen dat we het dan ook in huis hebben.”  

Van pantoffels via schoenen naar een totaalconcept
Carmi vandaag

Nieuwe vestigingen zijn niet meteen aan de orde. “Onze expansie zit in de uitbouw van de huidige Carmi’s”, zegt Werner. “De winkel in Zemst werd in 2012 nog volledig vernieuwd en uitgebreid naar 2.500 m2. En tegen februari 2017 zal Carmi Korbeek-Lo even groot zijn en ook volledig in een nieuw jasje zitten. We geloven sterk in ‘small is beautiful’, zo blijft ook de familiale aanpak mogelijk. Wat de inrichting betreft, proberen we voortdurend te vernieuwen, want dat is absoluut nodig. Het interieur van de Carmi’s moet overeenstemmen met wat je aanbiedt. Vroeger waren er twee collecties per seizoen, maar nu zijn er ook verschillende tussenseizoencollecties. Die dynamiek willen we ook vertalen naar de inrichting. Daarnaast trekt Carmi sinds 1997 ook consequent de kaart van sociaal engagement met een vast partnership met Natuurpunt Oost-Brabant. Sinds 2012 bieden we ook steun aan het Keniaanse Ilkujuka in Loïta Hills. Een initiatief dat navolging kreeg in de sector en dat juichen we bij Carmi toe: hoe meer van dit soort initiatieven, hoe beter.” 

Carmi door de jaren heen

Vandaag bestaat Carmi al 31 jaar. We nemen je even mee op een reis door de tijd!

Van pantoffels via schoenen naar een totaalconcept
Wil je graag online winkelen bij Carmi?

Neem een kijkje in de Carmi e-shop voor een beperkte selectie van de collecties in de Carmi winkels.