TE GEK!? x CARMI

We zijn blij dat we jullie, na enkele maanden werk achter de schermen, eindelijk onze exclusieve samenwerking mogen aankondigen!
Dit project ligt ons nauw aan het hart. Het interessante hieraan is dat het gaat om een herkenbaar probleem, waarbij we ieder op ons eigen niveau, een steentje kunnen bijdragen aan de oplossing hiervan. Niet enkel een financiële bijdrage maar ook op langere termijn, door het dragen van de muts, een teken te geven aan je omgeving: “Ik ben er voor je”. Hieronder vertellen we jullie graag verder waarover het gaat.

Te Gek!? maakt van het hoofd een zaak.

Eén persoon op vier krijgt te maken met psychische problemen.
Te Gek!? (voorheen het Steunpunt Geestelijke Gezondheid) wil het taboe rond geestelijke gezondheid verder slopen en zocht naar een symbool om dit gemakkelijker bespreekbaar te maken. Zo kwamen ze uit bij het idee van een muts: een muts zet je op je hoofd en zorgt voor warmte en bescherming. Voor deze eerste uitgave van de muts werd Elodie Ouédraogo gecontacteerd die graag haar schouders mee zette onder dit mooie project.
Ook Carmi werd gecontacteerd door Te Gek!? met de vraag of wij fysiek onderdak wilden bieden aan deze mutsen. Vereerd en met veel enthousiasme en toewijding aanvaarden we graag deze opdracht. De opbrengst van dit project gaat integraal naar Te Gek!?

Vanaf vandaag is deze muts (die eigenlijk bestaat uit een aparte muts en sjaal) exclusief verkrijgbaar bij Carmi, in de winkels en op de webshop.

Je kan kiezen uit 3 opties:

1)      Je koopt de muts en sjaal en doet zo een bijdrage aan Te Gek!? (Daarvoor klik je hier)

2)      Voor de creatievelingen onder ons: je koopt het unieke patroon van de muts en sjaal en steunt zo het project. (nog éventjes geduld voor deze optie, ze komen eraan!)

3)      Je koopt een muts en sjaal voor jezelf en één die wordt weggegeven door Te Gek!? aan iemand die hier nood aan heeft. Zo steun je niet alleen Te Gek!? maar ook iemand die het financieel moeilijker heeft en schenkt hem/haar letterlijk wat warmte. (Deze optie vind je hier.)

 

Dé muts by Elodie Ouédraogo

De muts ontworpen door Elodie is geïnspireerd op het idee dat geestelijke gezondheid van binnen zit en zichtbaar moet gemaakt worden. Vandaar dat de stof binnenste buiten is gedraaid, met een duidelijk zichtbare naad. De muts bedekt niet enkel de bovenzijde van het hoofd, voor Elodie was het belangrijk om zoveel mogelijk van dat hoofd te beschermen.

De muts is 'made in Belgium' en werd gemaakt in Sint-Niklaas door Saad-Besseleers, een Belgische breigoedfabrikant.

Of je kan de muts ook zelf breien aan de hand van het unieke patroon van Elodie! (binnenkort beschikbaar in de winkels en via onze webshop)

 

Lize Spit breide een tekst :

Niemand minder dan Lize Spit, bekend van haar boek ‘Het smelt’ en haar nieuwste roman ‘Ik ben er niet’, breide met haar woorden een bijhorende tekst:

Ergens staat het geschreven in mijn kinderdagboek, dat ik het niet begreep, waarom we kleding, zelfs ondergoed dat vrijwel niemand te zien krijgt, met de jeukende naad naar binnen dragen. Toen ik op mijn twaalfde suikerziekte kreeg, was dit een van de eerste dingen die me werd aangeraden: mijn sokken binnenstebuiten te dragen, omdat dat wondjes en irritatie zou voorkomen, (ook al zijn de herhaaldelijke opmerkingen dat je sokken verkeerd zitten, minstens even irriterend als de naden zelf).

Het zegt veel over wat we in deze maatschappij belangrijk vinden, dat iets er in de eerste plaats goed en naadloos hoort uit te zien, en dan pas comfortabel hoeft te zijn. Schijn boven welzijn. Psychisch zieken krijgen soms vreemde blikken toegeworpen, alsof zij hun kledij binnenstebuiten dragen: je lijdt niet enkel aan een ziekte, maar ook aan de taboes die met deze ziektes gepaard gaan, de blik van buitenstanders op jou verziekt vaak mee.

Langzaam is er iets aan het veranderen, in de media, in de wandelgangen, tussen vrienden, in families; o.a. met de hulp van organisaties als Te Gek!?, die van welzijn een hoofdzaak maken. Er zijn meer en meer mensen die durven te tonen wat er zich aan de binnenkant afspeelt, die met hun naden naar buiten gekeerd proberen te lopen.

Iedereen is door het leven getekend, geraakt, gekrompen of uitgerekt. Iedereen is wel eens gescheurd geweest of uitgerafeld. Iedereen heeft wel ergens een draadje los. Iedereen voelt zich gedurende een tijdje ondersteboven of binnenstebuiten, en moet hersteld worden, opgelapt, dichtgenaaid. Op zo’n momenten is het belangrijk dat je er niet alleen voor staat, dat er niet over je wordt geoordeeld, dat je jezelf kan tonen, het hele breiwerk, van kop tot teen, van muts tot sok.

(Opgelet, aangezien de opbrengst van deze actie rechtstreeks naar Te Gek!? gaat, is je klantenkaart niet van toepassing op deze artikels.)

  • Gepost in: